Bouwblog 1

“I love it when a plan comes together” & “Corso maak je samen”

Uitspraken die de laatste tijd vaak op de bouwplek werden gezegd.

Afgelopen week hebben we de laatste hand gelegd aan onze vernieuwde bouwplek met steigertent en een materiaal container.

Wat al jaren een idee was voor sommige leden voor onze groep, is eindelijk werkelijkheid geworden. Een steigertent!

We schrijven 6 september 2020. We hebben toen de eerste schetsen gemaakt hoe we het eventueel zouden kunnen gaan doen. Uiteraard hebben we ook met gastheer Jos Wiersma gesproken, hij vond het een goed plan, alleen zaten er nog wel wat haken en ogen aan. Want zo sprak hij: “kun je dan wel met de corsocreatie rechtstandig de tent uitrijden of moet je de halve tent eerst nog demonteren. Dat was een goede vraag. Naar aanleiding van die vraag hebben we alles gemeten, en zijn we tot de conclusie gekomen dat het niet haalbaar was. Dit omdat we anders tegen de schuur van de gastheer zouden aanrijden, dus zouden we de halve tent moeten gaan slopen. Het idee ging de vrieskist in. De conclusie was: Waarom werk op de hals halen? als je er later toch niet de vruchten van kunt plukken.

In de jaren die volgden hebben we onze schaftkeet een upgrade gegeven, en hebben we een nieuw onderstel gemaakt. Dit waren wel dingen die nodig waren en hiervan konden we dus wel de vruchten van plukken.

Op 5 Juli 2023 kwam storm poli over ons land, en is er heel wat schade geweest aan de steigertenten van andere corsogroepen. We hebben toen snel gereageerd en hebben we steigerbokken van Corsogroep PODB CQ DE BREKERS gekocht, met de gedachte: mochten we een steigertent willen maken, dan hebben we de bokken al.

Maar de vraag was er natuurlijk nog wel: Hoe kunnen we de steigertent maken, zonder tegen de schuur aan te rijden?

Die vraag werd al snel beantwoordt. Want vroeg een lid zich af, kunnen we de steigertent niet draaien ten opzichte van het plein? Zodat, als we een steigertent mogen neerzetten we rechtstandig eruit kunnen rijden? We legden de vraag neer bij onze gastheer, en na een goed gesprek zijn we tot de conclusie gekomen dat dit haalbaar was. Alleen moesten we van alle plannen wel tekeningen maken en het moest goed geregeld worden. Ook moest er een plan van aanpak komen en een planning worden gemaakt.

Zo werden er nieuwe schetsen gemaakt, een plan van aanpak kwam er, en stelden we een deadline in.

Voordat het bouwseizoen begint moest het plein af zijn….

Op 5 September 2023 kregen we te horen dat Wagenbouwersgroep Alliance hun steigerbokken wilden verkopen. Deze waren met betrekking tot die van PODB CQ De Brekers beter. Deze waren al opgehoogd en hier zaten ook al klemmen aan. Dus restte ons niets anders dan proberen de bokken van PODB CQ De Brekers weer te verkopen, en verder te gaan met de bokken van Alliance. Na goed contact te hebben gehad met Rolf Heite hebben we de bokken gekocht en mochten we ze eerst nog even bij Installatie bedrijf boxum laten staan, totdat we het plein klaar hadden.

Natuurlijk hadden we voor het plein en de tent, een commissie ingesteld. Dit om alles vlot en soepeltjes te laten verlopen.

Voor de steigertent moest er ook informatie worden ingewonnen. Nu was Corsogroep Deurgoan aan de beurt. Hier werden de eerste contacten gelegd met Gerjan Visscher, want die groep weet allemaal wat voor krachten er op een tent kunnen komen te staan. Dus na wat heen en weer appen, werd er besloten om chemische ankers in de stelconplaten te schroeven met oog, hieraan worden de steigers vast gerateld met spanbanden. Ook gaan we een dak maken net zoals corsogroep Deurgoan dat heeft gemaakt. Een lessenaars dak! Hierbij hebben we ook weer contacten gelegd met Drogt spandoekservice welke ons helpt om het dak te realiseren

Voor stelconplaten voor onder de steiger werd een oude bekende sponsor gevraagd namelijk Bart Huisman. Hij heeft voor ons gezocht en kwam met industrie platen, deze bleken voor ons perfect te zijn!

We mochten het onderstel stallen bij A. de jonge, ook kregen we de mogelijkheid om hier onze kapotte tegels te brengen. Onze gastheer had eventueel ook nog wel wat ruimte voor de rest van onze spullen.

Op 17 Februari 2024 zijn we met frisse moed begonnen met het plein leeg te halen. We zijn toen ook begonnen met de nieuwe bouwplek uit te zetten. Want onze nieuwe bouwplek zou groter worden. omdat we dan ook alles wat we door de jaren hadden verzameld op de bouwplek kunnen leggen. We hebben toen ook de eerste mantelbuizen gelegd. We hadden al uitgedacht dat het makkelijk zou zijn om alvast mantelbuizen onder het nieuwe plein te leggen, dit omdat het af en toe een wirwar was met kabels. Dus hebben we een onderverdeling gemaakt van 3 groepen

Naarmate we bezig waren met de mantelbuizen, hebben we ook alvast mantelbuizen gelegd voor het geluid en de verlichting in de tent en priktent, en een eventuele materiaal container. Zo werden er punten op een tekening gezet waar de mantelbuizen heen moesten lopen. Deze hebben we gelijk bedraad voordat het plein werd gestraat. Want mocht er een buis niet helemaal lekker in de grond liggen dan zouden we dat nog aankunnen passen.

In de week die volgende heeft Danny Lassche samen met zijn collega en het materieel van Loonbedrijf B het plein afgegraven en aangevuld met zand. We konden de grond die werd afgegraven naar aannemersbedrijf JAC de Olde brengen en daar ook vulzand weer mee krijgen, ook hebben we daar de klinkers die tussen de industrie platen liggen weg gehaald. Nog voordat al het zand weer op de juiste plekken lag, hebben we waar de industrieplaten kwamen alles afgetrild met de trilmachine van Roel Boes. Daarna was het Piet Rook die al druk bezig ging met het plein af te reien, dit omdat we die dag dan ook alweer gelijk konden beginnen met het leggen van de industrieplaten.

Deze platen had Bart Huisman al klaar gelegd op een platte wagen, we hebben deze opgehaald met materieel van Rook Pijpleidingbouw BV. Nu was het plein uitgegraven en lagen de platen in 1 zaterdag! Nu konden we verder met straten. Dit hebben we op de zaterdagen die volgden klaargemaakt. Hierbij hebben we ook gebruik kunnen maken van de stenen zaag en kruiwagens van BRI Civiele Techniek & BRI Handel en Transport.

We hebben ook nog gebruik gemaakt van de stenenknipper van SV V.H.K en van de trilmachine van Marcel Santbergen. Binnen een paar weken was ons plein klaar.

Als kers op de taart hebben we ook nog een materiaal container op de kop weten te tikken. Deze container is opgehaald door de vrachtwagen van V.D Sluis uit Staphorst Helaas zat er in de container geen achterwand. Maar gelukkig hebben we lasgoeroe Harold Lassche samen met zijn zoon Kevin Lassche bereid weten te vinden om een achterwand er voor ons in te lassen. Dit is zaterdag 25 mei gebeurd en hebben we hem op de plek gezet.

“I love it when a plan comes together” de gevleugelde uitspraak van Hannibal uit de serie the A team, en zo voelden we ons de afgelopen maanden ook. Een Sterk Team die samen met iedereen die ons een warm hart toedraagt ons plein hebben weten te realiseren. En van ons idee, de werkelijkheid heeft weten te maken.

Maar nu is het plein helemaal af is, willen we iedereen bedanken die ons op wat voor manier heeft geholpen of iets voor ons betekend heeft. Want “corso maak je samen”, en dat hebben we de afgelopen maanden wel gemerkt! Nogmaals bedankt!

« van 2 »